בין הדברים עליהם נוהגים יהודים לשים דגש בימים אלה של ‘בין-המיצרים’, ימים בהם אם מקדישים תשומת-לב רבה ומיוחדת לדברים שיש בהם כדי לתקן את סיבת הגלות ולזרז את הגאולה היא מצוות הצדקה, וכפי שאמרו חכמנו זכרונם לברכה בתלמוד (מסכת בבא-בתרא): “גדולה צדקה שמקרבת את הגאולה, שנאמר (ישעיה נו): כה אמר ה’ שמרו משפט ועשו צדקה, כי קרובה ישועתי לבוא וצדקתי להגות”. וככתוב: ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה”.
וכאן, כמו עולה מעצמה, השאלה מהו בעצם הסוד וה”קסם” שישנו במצוות הצדקה אשר ביכולתה ובזכותה יכולים לקרב את הגאולה?!
הצדקה היא אחת המצוות החשובות ביהדות. דברים מופלאים נאמרו עליה בדברי חז”ל. היא שלובה כל-כך במסורת היהודית, עד שאין כמעט סיפור המתאר את הווי הקהילה היהודית, בלי שנושא הצדקה יהיה שזור בו. גם הקהילה הענייה ביותר והחלשה ביותר קיימה מפעלי צדקה לרוב. וכבר העיד הרמב”ם כי מעולם לא ראה ולא שמע על עיר שיש בה עשרה מישראל שלא תהיה להם קופה של צדקה.
הנטייה הטבעית של יהודים להירתם לעזרה ולפתוח את היד למתן צדקה – היא מסימני האופי של האומה. וכפי שאנו רואים כי תכונה זו של צדקה ועשיית חסד באה לידי ביטוי בולט בעם היהודי, גם אצל כאלה שלא התחנכו על ברכי התורה והמסורת.
תפיסת הצדקה ביהדות יוצאת מתוך הנחה, שהכסף שניתן לאדם אינו שלו, אלא הוא בבחינת פיקדון שהופקד בידו מאת הקב”ה.
יש לבורא עולם “הזן ומפרנס לכל” דרכים רבות שבאמצעותן הוא מפרנס את הבריות, אך, כדי לזכות את הבריות במצות הצדקה וחסד, אין הוא מעביר את הכסף ישירות לידי הנזקקים, אלא הוא נותן לאנשים מסוימים יותר כסף, כדי שהם יזכו במצווה חשובה זו.
זו גם המשמעות הטמונה במילה ‘צדקה’. איננו אומרים ‘חסד’, ‘טובה’, ‘רחמנות’ – אלא ‘צדקה’ מלשון צדק. כי כאשר אדם נותן צדקה, אין הוא עושה שום ‘טובות’ ואינו נוהג לפנים משורת הדין. הוא פשוט נוהג כאדם ישר והגון שמעביר את הפיקדונות שמפקידים בידו ליעדם. הוא יודע שהכסף שברשותו ניתן לו מאת הבורא כדי שיעשה בו מצוות ומעשים טובים, וזאת הוא עושה. זה הצדק וזה מה שהוא צריך לעשות!
היהודי מאמין, כי הצדקה היא גם הכלי שבאמצעותו זוכים לקבל יותר ברכה והצלחה, שהרי כשהיהודי מוכיח במעשיו שהוא נוהג בכסף שניתן לו ב’צדק’ ומעביר אותו ליעדיו האמיתיים נותן לו הקדוש-ברוך-הוא עוד ועוד מידו המלאה, הפתוחה, הקדושה והרחבה.
מבחינה מסוימת, נחשבת נתינת הצדקה כ’מסירות נפש’. אנו רואים כי האדם נקשר אל כספו. זאת משום שבכסף השקיע את נפשו ואת עמל-כפיו, או מפני שהוא יכול לקנות בכסף זה כל מה שנפשו חומדת. כאשר הוא מוותר על כסף זה ותתנו לצורכי-צדקה – הרי זה כאילו הוא מוסר את נפשו לה’. ומשום כך חשוב להשתדל להרבות במתן צדקה. ולהקפיד שבכל בית תמצא קופת צדקה, בה ניתן יהיה לקיים מצווה זו בכל זמן שנרצה. ומה טוב שקופת הצדקה תהיה קבועה במקום בולט בקיר הבית, ובכך יהפוך כל הבית ל”בית של צדקה”.
אם אין לכם עדיין קופת צדקה בבית, או שאין לכם קופה קבועה בקיר, השתדלו לעשות זאת בהקדם האפשרי.
ניתן להשיג קופת צדקה אצלינו: פנו אלינו (בלחיצה על ‘הזמן קופה’) ואנו נשלח אליכם קופה, בצירוף זמני הדלקת הנרות וצאת השבת.