בי”א אייר ה’תשמ”ט הגיע הרב מרדכי אליהו זצ”ל לביקור מיוחד אצל הרבי, יחד עם הרב אברהם הכהן שפירא זצ”ל במשך דקות ארוכות, נמשך הדו שיח התורני והמרתק בין הרבנים הראשיים לרבי. במהלך הפגישה, אמר הרבי לרב אליהו: “יש צורך לפסוק שמשיח יבוא מיד”
רשימת דברי הרבי בעת ביקור הרבנים הראשיים באה”ק:
לקט קטעים מרשימת דברי הרבי בעת ביקור הרבנים הראשיים באה”ק הרב אברהם הכהן שפירא והרב מרדכי אליהו – יום ג’ פ’ בהר, י”א אייר ה’תשמ”ט.
הרבי: בשנה זו חל פסח שני בערב שבת, וכיון ש”כבר מובטח להן לישראל שאין אליהו בא בערבי שבתות”, יצטרך לבוא (לכל המאוחר) ביום חמישי, ומה טוב שיבוא עוד לפני זה, ביום הרביעי, כלומר, מחר בבוקר!
הרב אליהו: כתיב “כימי צאתך מארץ מצרים אראנו נפלאות”, והרי, ביציאת מצרים היתה הגאולה פחות משיעור חימוץ, דקות ספורות בלבד!
הרבי: ואם ביציאת מצרים כן, בגאולה העתידה על אחת כמה וכמה – כדאיתא (=כמו שכתוב) בזוהר שהגאולה העתידה תהי’ באופן של “נפלאות” אפילו לגבי הנסים, האותות והמופתים (עשר מכות, חמישים מכות, מאתיים מכות, מאתיים וחמישים מכות) שהיו ביציאת מצרים.
הרב אליהו : ממ”ש “אראנו נפלאות”, משמע, ש”נפלאות” ישנם גם עכשיו, אלא שלא רואים אותם, ולכן נאמר “אראנו נפלאות”, שיראו הנפלאות בפועל.
הרבי: לכאורה מפורש הדבר בגמרא – “אפילו בעל הנס אינו מכיר בניסו”, ולא עוד, אלא, שזהו נס גדול, שעז”נ “לעושה נפלאות גדולות לבדו”, ש”הוא לבדו יודע שהוא נס”, אבל אעפ”כ, אין זה דומה לנס שרואה ומכיר בעל הנס, שאז, צריך לברך על הנס, וכיון שלעתיד לבוא “אראנו נפלאות”, יצטרכו לברך על נפלאות אלו, ואולי יצטרכו לברך גם שהחיינו.
הרב אליהו : יצטרכו לברך שהחיינו גם על אכילת פסח שני, וכן הכהן שיקריב הפסח יצטרך לברך שהחיינו גם על ההקרבה. השאלה היא, אבל, איפוא ומניין ישיגו הכבשים הראויים לקרבן, ואיך יספיקו לבדקם ממום?
הרבי: איתא במדרש שאליהו הנביא מקריב תמידין בכל יום, וכיון שכן, בודאי ישנם גם כבשים הראויים לעוד קרבנות מן המוכן. ובענין זה יכולים לסמוך גם על אליהו הנביא, שהרי, לא מדובר כאן על פסק דין הלכתי (שאי אפשר לפסוק ע”פ נבואה, כנ”ל), כי אם, על בירור המציאות (שאין בו מום), וכשנביא אומר שרואה בנבואה שאין בו מום, חשיב בדוק ממום. ועצ”ע.
הרב אליהו : בנוגע לפרה אדומה איתא בתרגום יונתן בן עוזיאל שצריך לבודקה בי”ח טריפות. ולכאורה, איך אפשר לבודקה מטריפות כש”שריפתה כשהיא שלימה”, ומתרצים על זה – שהיו מעבירין אותה דרך הענן, שדרכו היו יכולים לראות מה נעשה בפנים, כדאיתא בתוספות. ואולי תהי’ גם בדיקת הקרבן פסח בכיו”ב, כלומר, באופן נסי.
הרבי: הענן – הי’ במדבר, אבל לאחרי הכניסה לארץ ישראל – צ”ע אם היתה מציאות כזו אפילו בנוגע לפרה אדומה.
ובנוגע לשאר הקרבנות, תמידים כסדרם ומוספים כהלכתם – כנראה לא סמכו על בדיקה של נס (ע”י ענן וכיו”ב), אלא בדקו בדרך הטבע, באור טבעי, ובלשון וכמפורש במשנה בנוגע לשחיטת התמיד ש”היו מבקרין אותו (סמוך לשחיטה, מלבד הביקור מבערב, ביקור ד’ ימים) לאור האבוקות“.
וגם בנוגע לפרה אדומה – כתב הרמב”ם “תשע פרות אדומות נעשו משנצטוו במצוה זו עד שחרב הבית בשני’ . . העשירית יעשה המלך המשיח“, ולכן, פטורים אנו משקו”ט בזה, משא”כ בנוגע לשאר הקרבנות שהם (הרבי חייך והצביע לעבר הרב שפירא הכהן ) על אחריות הכהן.
הרב שפירא : כשמשיח יבוא – ימצאו עצה לכל דבר, רק שיבוא! כשמשיח יבוא – ישתנה גם טבע העולם, יהי’ אור גדול יותר, וראיית העיניים תהי’ טובה יותר, ובמילא, יוכלו גם לבדוק יותר מהר.
[. .] הרב אליהו : הלואי שמשיח יבוא תיכף ומיד, עוד לפני פסח שני, ואז יבוא גם הרבי לארץ ישראל ולירושלים להקריב קרבן פסח, ונוכל לברר אצל אליהו הנביא כל השאלות והספקות גם בנוגע לברכת שהחיינו.
הרבי (בחיוך): אשתדל להביא עמי בגד חדש, ואז אצא מכל ספק, ולא אצטרך לשאול זה אצל אליהו הנביא. – מוטב לנצל זמנו של אליהו הנביא על שאר שאלות וספקות שאי אפשר לפתרן ע”י לבישת בגד חדש.
הרבי: [. .] כיון שספר הרמב”ם הוא חלק מהתורה שנאמר בה “הפך בה והפך בה דכולא בה”, הרי, בכל פעם ופעם יש להוסיף בהלימוד עוד פרט, עוד דיוק וכו’, ובפרט כשנמצאים בעקבתא דעקבתא דמשיחא, ואם לא עכשיו אימתי!
ברמב”ם שם ישנה הדגשה נוספת – “כל מי שאינו מאמין בו או מי שאינו מחכה לביאתו כו'”, היינו, שהחיוב הוא לא רק להאמין בביאת המשיח, אלא גם לחכות לביאתו, וכמ”ש בהי”ג עיקרים “אני מאמין בביאת המשיח . . אחכה לו בכל יום שיבוא“.
הרב שפירא : האמונה בביאת המשיח והצפי’ לביאתו – הא בהא תליא, כלומר, אם אינו מחכה לביאתו, ה”ז הוכחה שאינו מאמין בו כדבעי, כי, אילו היתה האמונה שלו כדבעי, איך יתכן שלא יחכה ויצפה לביאתו?!… אם אתה מאמין שישנה טובה גדולה כזו – איך יתכן שאינך משתוקק מחכה ומצפה לטובה זו?!… ואם אינו משתוקק ומחכה לביאת המשיח, חסר באמונה שלו!
הרב אליהו : האמונה וההשתוקקות לביאת המשיח כוללת גם שיבוא מהר, תיכף ומיד.
הרבי: גם פרט זה מביא הרמב”ם בספר הי”ד – “הבטיחה תורה שסוף ישראל לעשות תשובה בסוף גלותן ומיד הן נגאלין”, “מיד” דייקא.
הרב אליהו : בפעם הקודמת דיברנו על המשיח, והיינו צריכים לעשות החלטה, פסק-דין, שמשיח צריך לבוא מיד.
הרבי: כפי הרשום בזכרוני – הדגשתי אז גם ע”ד הצורך לפסק דין שמשיח צדקנו צריך לבוא תיכף ומיד, כולל כמובן במעמד זה – שנמצאים כאן יותר משלשה רבנים, וביניהם – רבנים מארץ ישראל, אשר, “אין תורה כתורת ארץ ישראל”, ובפרט תורת כהן, ותורת הראשון לציון (ב”ציון” גופא – “ראשון לציון”).
הרב אליהו : “ובא לציון גואל”.
הרבי (בחיוך): “ובא לציון גואל” – נאמר בלשון עתיד, וצריך שיהי’ כבר בלשון עבר, עכ”פ רגע א’ לאחרי זה!
במדרשי חז”ל מצינו שמשיח צדקנו (אליהו הנביא) יתגלה תחילה בגליל22, ובגליל גופא – בטבריא, ש”טובה ראייתה”, אבל, איש לא יקפיד גם אם אליהו הנביא יבוא בחוץ לארץ, אפילו בברוקלין, ולמחרתו יבוא משיח לטבריא.
[. .] הרבי: בפגישה קודמת נדבר ע”ד הצורך בקריאה והכרזה בנוגע ללימוד תורת הסוד, תורת הקבלה, שכן, לצערנו ישנם עדיין כו”כ שלא למדו קבלה מימיהם.
ובהדגשה יתירה בעמדנו בסמיכות לל”ג בעומר – יום ההילולא של רשב”י, בעל הזהר, וגדול בנגלה דתורה, ואינו צריך להסכמות כו’, וכפי שאמר בעצמו ובפשטות “יכול אני לפטור את כל העולם כולו מן הדין”!
ועוד ועיקר – שעי”ז ממהרים ומזרזים את הגאולה, כמ”ש בזהר “בהאי חיבורא דילך דאיהו ספר הזהר . . יפקון בי’ מן גלותא ברחמי”, “ברחמי” דייקא, כולל גם “רחמי” שיהי’ תיכף ומיד, וכאמור, שיה”ר שבפסח שני זה תהי’ השקו”ט בנוגע להקרבת קרבן פסח (לא רק שקו”ט בלימוד עד”ז, אלא) בנוגע למעשה בפועל, וע”י אהרן ובניו – כדברי הגמרא בריש יומא “לכשיבואו אהרן ובניו ומשה עמהם”, שבודאי יורו הלכה ברורה.
[. .] ויה”ר שע”י מעשינו ועבודתינו בעניני ספה”ע (ובפרט לאחרי גילוי שער הנו”ן בחג השבועות דשנה שעברה ובשנים שלפנ”ז), נזכה תיכף ומיד (עוד לפני סיום ספה”ע, ואפילו לפני פסח שני) לגילוי שער הנו”ן (ובחג השבועות יהי’ גילוי שער הנו”ן באופן נעלה יותר), וכן הגילוי דנו”ן פלאות דגאולה העתידה, ובפרט ע”י העבודה מתוך שמחה וטוב לבב – ששמחה פורצת גדר, החל מפריצת גדרי הגלות, ובפשטות – גאולה האמיתית והשלימה ע”י משיח צדקנו תיכף ומיד ממש, בלילה זה.
[הרב אליהו: איתא בזהר שהלילה דיצי”מ הי’ באופן ד”לילה כיום יאיר”.
הרבי: ועאכו”כ בנוגע לגאולה העתידה – שאז יקויים היעוד “לילה כיום יאיר”, דפשוטו דקרא מדבר בכל העולם כולו].
(והוסיף בחיוך:) ואם ישאלו “מה נשתנה הלילה הזה” – תפתר שאלה זו ביחד עם כל השאלות ע”י אליהו הנביא!