מה כואב לך?

"אילו יכולתי הייתי הופך הרים וגבעות כדי להקל מעליו את עולם צרותיו. כמה אומלל הוא האיש, כמה קשה הדבר למשפחתו..."

 יש לכם שאלה בנושא חינוך? לחצו כאן

"שמעת על ההוא מרחוב הרכסים? כמה מסכן הוא, אינו מסוגל ללכת זה כחודשיים . . . אילו יכולתי הייתי הופך הרים וגבעות כדי להקל מעליו את עולם צרותיו, כמה אומלל הוא האיש, כמה קשה הדבר למשפחתו . . ."

בגלגול לשון קליל ובהגיג רגעי מוכן אדם ליטול על עצמו עול לא לו ובלבד שלשני יוקל מעט ממצבו הקשה. כל אחד מוכן לשאת בעול, לשאול ולהתעניין, להשיא עצה ולתת הכוונה ואפילו להגיע עד כדי מתן חוות דעת מושלמת הכוללת בתוכה המלצות טיפוליות פרטניות . . . אם המהלך יוכיח את עצמו, הרי שאמרתי לכם . . . ואם לא כולם נעלמים להם דום . . . 

הכול טוב ויפה כשהמדובר בזולת. אולם כשהכאב הוא אישי, נאלם לו דום מקור העצה והתושייה. הכוחות הנעלמים ששפעו כמעיין המתגבר בכאב הזולת נסכרו ודממה מעיקה משתררת לה בשטח. דממה המעידה על היעדר עשייה תוך אלם מוחלט. הכאב האישי לעיתים משתק ומונע מכל גלגלי החשיבה מלנוע על ציריהם, עד כדי כך שגם כשהאדם מנסה לחשוב בהגיון צרוף, הוא אינו מסוגל לכך. כפי שנאמר "אין חבוש מתיר עצמו מבית האסורים". 

קל לו לאדם לשאת בעול צרות זולתו. זהו בעצם תהליך הזדהות בלתי מחייב, האדם חש בכך שהוא תורם ומועיל לאנושות ולטעמו הוא ראוי על כך לכל מילה של הערכה ועידוד . . . 

כשאנו באים לעודד ולהשיא עצה, חשוב שנבין ללב הזולת, מה הן הרגשותיו בעת שכזו, כמה עמוק הכאב ועל אילו נימים פרטה הסערה.

לעיתים במסיבת חברים, מתפתחת דינאמיקה של התעניינות, תהליך אשר בראשיתו אינו כה פולשני, אולם תמיד יהיו כאלה אשר ‘יריחו’ את כאב הזולת ויתבייתו על הנקודה הכואבת ביותר. החבר מתפתל ולבו שותת דם, על פניו הוא עוטה מסיכת חיוכים ומריאותיו אוזל אט אט מלאי החמצן האחרון . . . במקרים כאלה מהווה הדבר כדלק מטוסים עבור החבר והלה משפר עמדות ומסתער על הבסטיליה במשנה מרץ . . .

ישנן דרכים רבות כיצד להגיע אל המטרה, חלקן עוברות במקומות ראויים יותר וחלקן במקומות ראויים פחות, אולם מעטים הם הנתיבים הראויים לשם העברת מסר קליט ויעיל, דיבור אשר יביא תועלת ומזור לתחלואי חבר.

חלק בלתי נפרד מהצלחת העברת המסר, הינה הדרך בה בוחרים לעשות זאת. אדם אשר חש בכניסה בלתי רצויה אל תוככי הפרטיות שלו, אינו שש להיפתח ולשתף אף אחד בדברים המעיקים לו ובייחוד כאשר הדבר צרוב עמוק בלבו ואינו נשלף משם גם בעת רצון.

פניה הנעשית שלא מתוך הכנה ראויה, כנה ככל שתהיה, לעולם לא תשיג את מטרתה ולהיפך, אף עלולה להרחיק את המטרה עד כדי פספוס כל הרצון הטוב ודחיקת הפתרון אל עבר מחוזות בלתי רצויים לחלוטין.

זו גם הדרך הראויה למימוש בכל מסגרות החיים ואף בהתנהלות במסגרות חינוכיות. לעיתים המחנך כה מעוניין לסייע, אלא שהוא ללא כל כוונה מושך דווקא בחוטים לא מתאימים היוצרים מעין קצר מקומי אשר משתק את כלל המערכת במקום לתפעל אותה, תופעה המייצרת לעיתים תהליך שלילי מתמשך הפוגע בנפשו העדינה של הילד.

הדבר נכון שבעתיים בהתנהלות התא המשפחתי, לא כל שיחה חייבת להגיע דווקא אל קופסת הסתרים הבלתי נראית, ניתן דווקא לשוחח על אירועים קלים יותר ובעדם להגיע אל הנקודות העמוקות יותר.

ישנם בני זוג המביאים איתם מטען שלילי משנים עברו אל תוך חיי הנישואין ושיחה בלתי מכוונת כהלכה עלולה לגרום להתפרצות ענן אפר וולקני אשר יעכיר את האוויר והאווירה בבית עד כדי השפעה מתמשכת העלולה לקלקל כל חלקה טובה.

טוב לשוחח, טוב יותר לעזור, אולם תמיד יש לבחור בדרך הראויה לכל מטרה ולא להניח לשיחת אקראי להחליק למקומות בלתי ראויים.


יצחק ריבקין

הרב יצחק ריבקין הוא יועץ חינוכי בעל ניסיון רב, הניחן ביכולת אבחון אינטואיטיבי. מחבר הספר ‘לאהוב ולחנך’, ומנהל אתר חינוך נט – לאהוב ולחנך. ידיו רב לו במתן פתרונות חינוכיים בכל הקשור לחינוך.

  יש לכם שאלה אלי? לחצו כאן

מערכת האתר

השאירו תגובה