הזולת הוא הראי

הכי קל לנו לראות את הגיבנת של הזולת, אנו מלאי עצות ופתרונות לכל קושי, מוכנים אף בהתנדבות ליישר את עקמימותו...

 

אדם פוגש באקראי את חברו ברחוב. שמא תאמרו כי זו פגישת יום ביומו, לא ולא! מדובר בשני חברים לספסל הלימודים אשר לא נפגשו זה יובל שנים. שניהם שעונים על משענותיהם, חזות פניהם עונה בהם כי הם ראו ימים טובים יותר מיום מפגש זה. פונה האחד לחברו ואומר, כמה זקנת ידידי, כמה קמטו פניך, זקנך הלבין ללא עת ומקלך אשר בידך כאלף עדים יעיד על מצבך הפיזי . . .
מביט בו החבר משועשע מעט ועונה לו, ידידי חביבי, פני כפניך, חוו סערות וגשמים, תלאות ויגון לצד שמחה ונחת, אלא אין זאת כי לך קל יותר לראות את פני ולהתרשם מהם. אולם דע לך כי בפני משתקפות פניך וכל אשר אתה רואה, בך קיים אף הוא. כמובן בהתאם למאפייני האירועים שחווית והמסעות שעשית.
מאוד קל לנו לראות את הגיבנת של הזולת, אנו מלאי עצות ופתרונות לכל קושי, מוכנים אף בהתנדבות ליישר את עקמימותו של הזולת, לא נחוס על כאבו או עלבונו, נאמר לו את כל אשר בלבנו פנימה שהרי את טובתו אנו דורשים והיא נר לרגלנו.
הדבר הנסתר מעין כל הוא כי הזולת הינו המראה בלבד וכל חסרונותיו הצפים אל מול עיננו אינם אלא השתקפות של מגרעות הספונות בנו. וכל שאנו רואים בו, הינו למעשה הטעון תיקון בנו, אלא שעל השני מצטיירת המציאות טוב יותר, קל לנו לראותה על כל חלקיה, ברור לנו כי אנו חפים מכל נגע ופגע וזכים אנו כבדולח.
רבים הם המתמודדים ומתחבטים עם השאלה מאין צץ ובא לו החיסרון במינון זה או אחר, מדוע דווקא אני הוא זה הרואה בזולתי את המגרעות בעוד כל סובבי אינם חשים בכך.
התלבטות זו הייתה נמנעת מהם לו היו מפנימים את המסר החשוב כי הזולת הוא הראי, כל חיסרון שהנך רואה בו קיים למעשה בך במינון כלשהו. עצם ראייתך את חסרונותיו מעידה על הצורך המיידי בהאצת תהליך התעוררות מתקנת, התעוררות אשר תוביל אותך אל דרך של תיקון ושיפור הקטעים טעוני התיקון.
הורים רבים מוצאים את עצמם דורשים מילדיהם עשייה סופר טובה בכמה תחומים נבחרים וכשצצים סימני תסכול ומרי אצל הילדים אין הם מבינים את סיבת התנהגותם. אין הם מוכנים לעכל כי הם מעמיסים עומס יתר על כתפיהם הצעירות, עומס השוחק ומכלה כל חלקה טובה. לא הם היו עומדים מול מראה ווירטואלית של היסטוריית חייהם, הם היו נוכחים מאוד מהר כי מרבית דרישותיהם ונוקשות הנהגתם עם צאצאיהם הינה תוצר של משקעים הקיימים אצלם עמוק בנבכי תת המודע שלהם, דבר המנווט את כל עשייתם מבלי שיש להם כל שליטה עליו.
כראיית הפגם בזולת, כן גם בחינוך הילדים. חשוב שנעמיד למבחן כל דרישה ונראה מה היה מצבה לו אנו היינו נדרשים לקיימה או לעמוד בדרישותיה. קל יותר לדרוש מהשני, קשה יותר לקיים.


יצחק ריבקין

יצחק ריבקין הוא יועץ חינוכי בעל ניסיון רב, הניחן ביכולת אבחון אינטואיטיבי. מחבר הספר ‘לאהוב ולחנך’. ידיו רב לו במתן פתרונות חינוכיים בכל הקשור לחינוך

מערכת האתר

השאירו תגובה